Биодинамичното земеделие възниква през 1924г. с провеждането на цикъл от 8 лекции в гр. Кобервиц, Германия. Интензивното монокултурно производство в следвоенните години бързо изхабява почвите и намалява количеството и качеството на реколтата. На тази потребност от възраждането на земеделското производство, насоки за справянето с възникналите проблеми дава Рудолф Щайнер с провеждането на „Селскостопанския курс” – поставени са основите на биодинамичното земеделие. От тогава до днес, много са хората допринесли за развитието на биодинамичното земеделие. Като че ли най – ярък е образа на Мария Тун. Плод на научно – изследователска дейност през целия й живот е календарът „Посевни Дни”. Той се издава вече 56 години и се превежда на повече от 20 езика.
Няколко от основните понятия в биодинамичното земеделие ще помогнат да разберем какво е Жива храна. Това са Ритъм и Динамика, Жива Почва, Жива Вода, Лекуване на растенията, Баланс, Деметер.