Ритъм и динамика


Много от нас никога не са се замисляли какво е ритъм, как той влияе на човек, как влияе на заобикалящия ни свят? Ритъмът е динамично повтарящ се процес.

Всеки от нас живее по свой собствен ритъм. Събужда се сутрин, пие кафе или не, закусва или не, отива на работа, обядва, прибира се вечер от работа, вечеря, спи, някой повече, друг по–малко. На следващия ден това се повтаря. Следващата седмица също. Месец след месец, докато не дойде време за ваканция и почивка, но и те се повтарят следващата година. Повтарят се сезоните през годините. Всичко около човека е ритъм. Забелязвайки това, човек е изобретил часовника, открил е календара и е изучил микро и макро космоса. Открил е Астрономията и е разбрал, че Слънцето, Луната, близките и далечните планети, съзвездията до голяма степен определят ритъма на човешкия, растителния и животинския свят.

Най–осезаема тази динамика е при растенията.

Слънцето, дневен ритъм. Спокойно можем да наречем Земята - синята планета, това е защото основна съставна част е водата. Тя е незаменима за съществуването на живота на Земята. Водата в най–голяма степен се влияе от притеглянето на телата в слънчевата система. Земята се завърта около оста си за 24 часа – това е дневният ритъм, същевременно Слънцето предизвиква движението на соковете при растенията. Така се извършва движенията на веществата от корена към листата и обратно. От 24 ч. до 12 ч. движението е възходящо - към надземната част. Силата на растението е в плода, цвета или листата. Затова сутрин е най – подходящото време за бране на плодове. От 12 ч. до 24 ч. движението е обратно - низходящо. Силата на растението е в корена. Тогава събираме кореноплодните, като моркови, цвекло, репички, и др. 

Луната, месечен ритъм

Луната като естествен спътник на Земята има най–изразено влияние върху движението на водата на Земята. Пример за това са приливите и отливите. Фазите на луната:

Низходяща и Възходяща Луна. След като Луната достигне най – високата си точка пред съзвездие Близнаци по време на месечната си обиколка около Земята, тя става низходяща – приближава се към Земята. Силите и соковете на растението са съсредоточени в корена, това е най–подходящото време за засаждане, подрязване на лози и овошки. Събиране на кореноплодни.

По време на Възходяща луна силите и соковете на растенията са съсредоточени в надземната част на растението. Тогава се събират калеми и резници, набраните плодове се съхраняват най–дълго, най–сочни са и най-ароматни. 

Сидерална Луна. В биодинамичното земеделие растенията са разделени в групи, в зависимост от плододайния си орган, асоцииран към четирите земни елемента:

  • Вода – Лист, към тях се причисляват листоплодни като например: маруля, зеле, праз и други;
  • Въздух – Цвят: цветя, броколи и други;
  • Земя – Корен: кореноплодни – лук, морков, картоф и др.;
  • Огън – Плод и семе, семеплодни: домат, краставица, пипер, овощни и зърнени и др.

По време на своята 27 – дневна обиколка около Земята, луната преминава пред 12 –те зодиакални съзвездия предавайки сили към 4-те земни елемента и причислените към тях групи растения. Така, засаждайки, обработвайки, събирайки растенията в подходящия момент растенията са здрави, добре развити и получават само грижите, от които се нуждаят. Това е особено важно за растения, които ще съхраняваме дълго време – ябълки, картофи, лук. Така например ако съберем лук по време на Низходяща Луна, ден Корен, засяването и обработките са направени също на ден Корен, ще се насладим на богата реколта, но най – голяма стойност ще имат качества на това растение. Това наричаме Жива храна – храна за духовното и физическото тяло на човек, храна, която може да бъде използвана като лек. 


 

Сайтът ни използва Бисквитки (Cookies). За повече информация, може да посетите: