Забъркахме субстратът за разсада

Забъркахме субстратът за разсада – бял торф, естествен зеолит, експандиран вермикулит, биохумус от червени калифорнийски червеи.

Звучи като пълна каша, но за да се развиват добре растенията ни им трябва подходяща среда.

IMG_3881Белият торф ще използваме като суровина за производство на хранителна среда за растенията ни. Предтсавлява 100% бял торфен мъх, с много добро въздушно и водно задържане, и порьозност.

Зеолит – естествен силикатен минерал, който ще използваме като подобрител на почвения субстрат. Зеолитът аерира почвата и спомага за по-бързото развитие на коренова система, задържа влагата около зоната на корените. Благодарение на структура си успява да задържи хранителни вещества, които остават неусвоени от растението, т.е складира полезните вещества.

Експандиран вермикулит – естествен биостимулант на растежа. Съдържа микроелементи като калций, магнезий, калий, желязо и силиций. Създава благоприятни условия за растеж и развитие на растенията чрез поддържане на почвената влага, топлинен баланс и въздушен капацитет. Вермикулита подобрява дренажните свойства на почвата, предпазва корените от загниване и резки температурни промени.

IMG_3882Биохумус от червени калифорнийски червеи ще използваме като основен източник на хранителни вещества и стимулиране растежа на разсада. Напълно натурален продукт, който се усвоява от растенията само до толкова, до колкото им е необходимо – подпомага тяхното развитие по естесвен начин.

И както пише в рецептите, всичко се разбърква до получаването на хомогенна смес.

Остава да изчакаме подходящият момент за засяване на семената.