Обща инфрормация

Растението

Мурсалския чай е многогодишно растение от семейство Устоцветни, идващо от местността Мурсалица на родопското село Мугла. Билката е ендемит за Балканите. На височина достига до 50 см., листата му са месести покрити с мъх, цъфти през цялото лято с малки жълти цветове. Бере се надземната част на билката през юни-юли месец, след което се изсушава на тъмно проветриво място.

Как се консумира и съхранява ?

Мурсалския чай се консумира като топъл или охладен чай, който се приготвя като в 1 л. вода се прибавят 4-5 стръкчета, оставя се да ври на тих огън около 5 мин.

Съхранява се на стайна температура без пряка слънчева светлина.

Съставки и полезно влияние на мурсалския чай

Мурсалския чай не случайно се нарича билката за всяка болка. Легендата разказва, че самия Дионисий е посочил земята, където тя да расте. Дали това е истинската причина за полезното влияние на кехлибарената отвара никой не знае, но и сега е традиция в Родопските села да те посрещнат с чаша мурсалски чай, като пожелание за здраве и дълголетие. 

Мурсалския чай съдържа етерични масла, феноли, иридоиди, урсолова и олеанова киселина, флавоноидни, фенилпропаноидни гликозиди, танини, терпеноиди, дитерпени, микроелементи като желязо, мед, цинк, кобалт и селен, както и макроелементите калций, магнезий, калий и натрий. Съвкупността от всички е причината за полезното действие, което има.

Мурсалския чай има силно антиоксидантно действие, подсилва имунната система, има противовъзпалително действие затова се използва при възпалени сливици и гърло, има антибактериално действие, изключително добре повлиява бронхити и бронхиална астма, действа подсилващо при грипни състояния, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, повлиява чернодробни заболявания, помага за превенция на остеопороза, установено е, че забавя стареенето.