Идеята Версол

Това, което човек цени най-много са семейството и приятелите.
Онова, което пази най-ревностно е здравето им, защото няма по-голяма привилегия в живота от тази да се радвате едни на други в добро здраве и силен дух до края на дните си.

 

С тази идея стартира Ферма за биологично земеделие и домашно отгледана храна Версол

 

Защото ВЕРСОЛ ЕООД не е просто фирма, а начин на живот, на грижа за себе си и ближните си, за природата, внимание към храната, която поднасяш в дома си.

Една идея в зародиш

 

С годините вкусът на домашно отгледаните  току що откъснати от градината плодове и зеленчуци изчезна. Забравени бяха и домашно приготвените зимнини – лютеница, доматен сок, краставички, чушки, сладка, компоти и други.

Големите вериги магазини са залети с продукция нямаща никакви вкусови качества и което е по-лошото напълно нездравословна.

Почти невъзможно е да се открият продукти, които не съдържат оцветители, гуми, емулатори, стабилизатори, консерванти, минерали, киселини, антиоксидантидобавки усилващи вкуса и аромата, всички познати най-вече като “Е-та”. Трудно е човек да ги изброи, защото са адски много. Скрити зад буквата Е последвана от цифра, която не говори нищо на никой направил си труда да прочете съдържанието. Запознавайки се в подробности какво представляват и какво причиняват, ще си дадете отговор за някои внезапно възникнали здравословни неразположения и проблеми най-вече според това, което най-често консумирате вие и детето ви като например разстройства, гадене, главоболие и др., много по-сериозните астма, алергии, дерматит и др., а има и такива, за които няма данни за влиянието им, което звучи доста тревожно

И ако ние сме имали щастието и привилегията да ядем от градината на баба и дядо, то деца ни се хранят от стелажите на хипермаркетите.

Ние от Ферма за биологично земеделие и домашно отгледана храна Версол решихме да променим това за нашите деца, за нас, за приятелите и роднините ни, за всички вас, които желаете да станете част от семейството на Версол.

 

Идеята в развитие

 

 Да създадем домашна градина за отглеждане на плодове и зеленчуци за собствено ползване и обща част за заявено производство на наши партньори  и семейни градини за всички желаещи да им бъдат отгледани и доставени сезонни зеленчуци, подправки и други. Семейните градини са персонални и „собствениците” решават какво и колко да бъде отгледано, колко пъти седмично да му се доставят продуктите и каква зимнина да му бъде приготвена.

През целия период всички желаещи могат да помагат с грижа за семейните си градини или за домашната градина, да приготвят зимнина или да организират транспортирането и разпространението на продукцията.

Развитие с продължение

 

През 2014 год. ще стартираме пилотен проект за семейните градини на няколко близки семейства. Целта е да успеем да създадем необходимата организация за отглеждане и доставка на продуктите, да се ориентираме в нуждите на едно домакинство за един сезон, след което ще стартираме и с направата на семейни градини за всички желаещи.

Не е ли прекрасно всяка неделя до вашия дом да пристигат току що набрани плодове, зеленчуци и подправки от семейната ви градина, тази в която вие сте избрали какво да расте, а ние с грижа и любов сме отгледали за вас. А ако ви се иска да си припомните как минаваха почивните дни на село можете и да помогнете като сами се погрижите за семейната си градина. Храната е по-вкусна ако човек се потруди за нея.

 

Една стъпка напред

 

От м. май 2013 г. във фермата отглеждаме годжи бери (godji berry) като обработката и третирането на земята е изцяло съобразено с нормите за биологично отглеждане на култури. За наторяване на земята беше използван единствено биохумус от червен калифорнийски червей, а растенията не са третирани с препрати. След тревогите и притесненията около отглеждането и обгрижването на плантацията ни с годжи бери, радостта ни беше огромна когато набрахме първите плодчета, които искрено можем да споделим са с отлични вкусови качества и идеален вид. И ако желаете да консумирате този изключително полезен и здравословен плод, който притежава незаменими укрепващи и лечебни свойства, ще се радваме отгледаните от нас годжи бери да достигнат до вас.