Обща инфрормация

Растението

Годжи бери е плода на растението Lycium barbarum от семейство Картофови, към което спадат и картоф, домат и чили. Растението е многогодишно и достига 1-3 м. височина, има красиви лилави цветове, а плода е с най-често червен или светло оранжев цвят. Годжи  бери са нежни, сочни плодчета с тънка ципа, поради което се берат само на ръка и се съхраняват трудно. Това е и причина плода се намира трудно в прясно състояние, когато консумацията му е най-полезна тъй като съдържа всички полезни елементи, за разлика от сушеното, в което част от тях се загубват в процес на сушене.

Как се консумира ?

Годжи бери може да се консумира директно в прясно състояние, в плодови напитки ( смутита, плодови шейкове и др.), добавено в кисело мляко и в комбинация с  други зърнени закуски, салати (предимно зелени салати), в тестени изделия (мъфини, сладкиши, хлебчета и др.), на сладко от годжи бери.

Съхранение

Пресните плодове годжи бери се съхраняват в хладилник /в зона за плодове/. Желателно е да бъдат извадени от опаковката им и да се поставят в разлят отворен  съд,  така че да не се смачкват. По този начин могат да се съхранят до 10 – 15 дни като препоръчваме периодично да отстранявате развалени или смачкани плодове за да запазите останалите здрави и свежи.

Историята

Историята му датира от около преди 5000 хиляди години. Отглеждал се е от китайският, тибетският и монголският народ, които са вярвали в изключителните му изцерителни свойства. Годжи бери е описан дори и в първата Китайска медицинска книга от около 100 г.пр.н.е. Именно според нея този плод има свойствата да подхранва кръвта, тонизира черния дроб и бъбреците, овлажнява белите дробове и др. Китайците твърдят и че годжи бери удължава живота.

Легендата

Споменавайки за дълъг живот не може да не разкажем и легендата, популяризирала толкова много годжи бери. Ли Цин Юен е китайски билкар, учител по бойни изкуства и съветник доживял до 252 годишна възраст. За възрастта му свидетелстват открити императорски записки, в които се честити 200 годишния му рожден ден. След смъртта му генерал Янг Сен документира неговия живот като един изключителен случай.През живота си Ли Цин Юен изучава методите за дълголетие, оцеляване чрез билкови диети и оризово вино. Един от чудотворните плодове, които е консумирал е бил именно годжи бери.

Естествено потвърждение за дълголетието му няма дори има предположение, че се е получило предаване на историята от баща на син.

Това, което може да се твърди със сигурност са полезните свойства на годжи бери, дължащи се на изключителните му съставките.