Физалис / Инка бери /

Физалис /Инка бери/Сгушен в естествена прегръдка

Физалис или инка бери е още едно от растенията в нашата градина. Страхотните му вкусови качества и полезен състав ни караха да направим опит да го отглеждаме. Оказа се, че мястото и почвата са подходящи за развитието му.

Експериментът „Физалис” – успешен.

Увеличихме броя на засадените растения инка бери и сме сигурни, че ще се радваме на отлична реколта.

Растението

Физалис (познато още с наименованието инка бери) е едногодишно растение от семейство „Картофови“, отдел „Покритосеменни“. На височина достига от 40 см. до 3 м., плодовете му са оранжеви на цвят, обгърнати от шушулка образувана от изсъхналия цвят. Важно е да се отбележи, че цветовете са отровни. Растението физалис се развива добре дори и в по-бедни на минерали и хумус почви, обича обилното поливане по време на растеж и по суха почва по време на образуване на плодовете. Наподобяващите на малки доматчета плодове на инка бери са сочни със специфичен сладко-кисел вкус.

Състав и полезно влияние на физалис

В100 гр. физалис се съдържат около 130 г калории, 0.8 мг ниацин, 3 мг желязо, 90 гр. вода, 1.7 гр. белтъчини, 4.9 гр. фибри, 20 мг витамин С и 11 гр. въглехидрати.

Физалис е богат на витамини А и С, много антиоксиданти, пектин, органични киселини и много микроелементи.

Физалис е мощен антиоксидант, действа успокояващо поради съдържанието на флавоноиди, помага за пречистването на кръвта и има антисептично действие. Изключително полезен за деца тъй като е много силен имуностимулант и има антивирусен ефект. От листата на инка бери може да се приготви ароматен чай.

Провеждат се изследвания, които да докажат, че физалис може да се бори с някои видове рак.

Физалис /Инка бери/

Съхранение и консумация

Плодовете на физалис са обгърнати от естествена шушулка, която ги предпазва от нараняване и дава възможност да се съхранява до 3 месеца след откъсване.

Физалис може да се консумира в прясно състояние основно в салати, приготвяне на сладкиши, плодови напитки и други. Изсушените плодове могат да се добавят към зърнени закуски, кисело мляко, в различни тестени изделия и др. От плодове на инка бери могат да се приготвят различни видове сладка.