Биодинамично земеделие

Създавайки ферма „Версол“, бяхме твърдо решени да спазваме принципите на биологичното земеделие. Неговата същност е използването на препарати за подхранване и защита на растенията, които помагат без да „тровят” плодовете им. Така щяхме да разполагаме с биолгично чиста храна, в определено количество, но в нас възникна въпроса за качеството, заряда, енергията на храната, които са от основно значение за усвоямостта й от организма ни и влиянието й върху него.

Отговора на това как да отгледаме наистина полезна за нас храна, жива храна, ни даде биодинамичното земеделеие.

Биодинамиката се развива от Рудолф Щайнер, австрийски философ и езотерик, създател на Антропософията, наричана още духовна наука, имаща за цел да изведе динамиката на отношенията между човека и духовния свят.

Щайнер дава определението „наблюдение на душата чрез научна методология“.

Лунен календар за биодинамично земеделие

Биодинамичното земеделие води началото си от единствения труд на тема земеделие на Рудолф Щайнер „Селскостопански Курс”, проведен през 1924г., където той разгъва представа си за идеалното стопанство. По-късно Мария Тун провежда редица наблюдения и експерименти, а плод на нейния многогодишен труд е календара „Посевни дни“, който се издава вече над 50 години и се превежда на над 20 езика. Съобразявайки се с него, всеки фермер може да организира работата си, отчитайки влиянието на космическите сили върху различните групи растения, които отглежда.

В биодинамичното земеделие  растенията са разделени в групи, в зависимост от плододайния си орган, асоцииран към четирите земни елемента:

  • Вода – Лист, към тях се причисляват листоплодни като например маруля, зеле, праз и други;
  • Въздух – Цвят: цветя, броколи, слънчоглед и други;
  • Земя – Корен: кореноплодни – лук, морков, картоф;
  • Огън – Плод и семе, семеплодни като краставица, пипер, овощни и зърнени.

Мария Тун наблюдава как разположението на зодиакалните съзвездия и Луната спрямо Земята, влияят на различните групи растения. В Лунния календар тя разполага дните, които са подходящи за садене, разсаждане, подрязване, грижа и бране на плодовете в зависимост от групата им,  както и неблагоприятните за работа дни.

Био диманични зеленчуциРастенията отглеждани по биодинамичен метод са здрави и добре развити, следвайки календара те получават необходимата грижа тогава, когато се нуждаят от нея. Точният момент засилва усвояването на препарати за подхранване, защита и превенция. По този начин помагаме на растенията да следват природният си импулс и изпълняват предназначението си. Например грижата за доматите протичат на ден плод, така ще отгледаме здрави и едри плодове, с добри вкусови качества и най-вече полезни за нас. Отглеждайки ги на ден лист, те ще развият голяма листна маса т.е. растението приоритетно ще развие листна маса за сметка на изхранването на плодовете.

Плодовете и зеленчуците отгледани биодинамично са заредени с енергията ни предадена им с грижата ни за тях, отраснали в хармония с нашата и космическата енергия, те представляват истински качествената храна, задоволяваща не само физиологичните нужди на организма ни, а и духовен мост към същността ни. Да не забравяме, че храната и водата са „ресурса” необходим на организма ни да се формира, развие и запази здрав, „доставя” ни необходимата енергия за живот, затова е изключително важно да се храним и усвояваме добре структуризирана и енергийно балансирана храна – жива храна.

Зеленчукова градина - био ферма Версол

Биодинамичната ферма е затворена хармонична система, която сама задоволява нуждите си от всичко необходимо. В нея се отглеждат животни – например кокошки, овце, свине, крави, които се изхранват с отгледана във фермата храна. Нищо не се изхвърля или изгаря. Животинската тор и растителните отпадъци от градината се компостират. Компоста се използва за оформянето на структуризирана, плодородна и жива почва, а препаратите необходими за защита и подхранване се приготвят от фермерите.

Основни биодинамични препарати

Препарат 500 – торово – рогов препарат: действа предимно на почвата и на кореновата система на растенията.

Препарат 501 – кварцово – рогов препарат: действа на надземната част на растеният.

Препарат 502 – препарат от бял равнец, 503 – лайка, 504 – коприва, 505 – дъбова кора, 506 – глухарче, 507 – валериана, 508 – полски хвощ.

Всички препарати се приготвят и преди употреба се динамизират от фермера.

Прилагат се различни методи на подготовка:

  • Ферментация – подходящи са копривата, черен оман;
  • Чай (запарка) – подходящо за цветя;
  • Извлек чрез сваряване – полски хвощ

Биодинамичното земеделие дава ясни указания относно същността и предназначението на всяко растение в градината, а от там и от какво се нуждае то, за да расте здраво и на свой ред да даде благотворна реколта на своите стопани. То дава безценни съвети как да следваме правилния ритъм и динамика на растенията – техния биологичен часовник в синхрон с този на заобикалящия ги микро и макрокосмос. Да работим заедно с природата, вместо да се опитваме да я подчиним.

Нашата цел е създаването именно на биодинамична ферма даваща ни жива храна, вътрешен баланс и хармония.