Сезонът на равносметката и планирането приключи

IMG_3880За био производителя зимата е безценен сезон. Период на равносметка от изминалата година и планиране на мероприятията през предстоящата. Момент в който, си даваме време да проучим и почерпим опит от други колеги експериментатори, от сдружения и организации помагащи на каузата за чиста храна, момент, в който можем да придобием теоретични знания, които в последствие да приложим на практика. За да почерпим знания използвахме литература от Рудолф Щайнер, Мария Тун, Пиер Масон, Мишел Гро, както и указания, произхождащи от констелационни опити и изследвания извършени от Алекс Подолински, Хартмут Спийс, Ърнест Зюршер

 
Тъй като конвенционалните методи на растителна защита и подхранване не са приложими в биологичното производство, е необходимо, добре да познаваме същността и предназначението на всяко растение в градината, а от там и от какво се нуждае то, за да расте здраво и на свой ред да даде благотворна реколта на своите стопани. Именно с това се занимава биодинамичното земеделие. То дава безценни съвети как да следваме правилния ритъм и динамика на растенията – техния биологичен часовник в синхрон с този на заобикалящия ги микро и макрокосмос. Да работим заедно с природата, вместо да се опитваме да я подчиним е основен принцип в биодинамиката.

 
IMG_3875Във Ферма за биологично земеделие и домашно отгледана храна Версол, периода за равносметка и планиране е към своя край и е вече време за нови предизвикателства. Докато миналата година за сеитба и производство на разсад използвахме наши семена или български биологично сертифицирани, сега прибавяме и биодинамични семена, сертифицирани от Demeter, произведени от френски, немски и швейцарски биодинамични ферми. Голямо разнообразие семеплодни зеленчуци като домати, пипер, физалис, тиква, патладжан, боб, краставица. Кореноплодни като лук, морков, ряпа, репичка, пащърнак, червено цвекло, така и различни листоплодни зеленчуци – спанак, праз, няколко вида зеле, различни салати – цикория, къдрава, айсберг, мизуна, батавия, рукола както и обичайните подправки – копър, магданоз, див лук, кервиз, босилек и др. Разбира се остава въпросът, доколко ще успеем да ги адаптираме към нашите климатични условия, използвайки техния естествен импулс, и с малко помощ от заобикалящата ни природа, както съветват Р. Щайнер (бащата на биодинамичното земеделие), М. Тун и П. Масон. Отвара или чай от бял равнец, коприва, хвощ, лайка, валериана (списъкът е дълъг) могат да заместят сярата, медта, да се борят с гъбичките и насекомите в градината.

 

Практическият резултат от прочетеното и наученото през зимата ще стане ясен съвсем скоро, сега е време да запретваме ръкави и да се захващаме за работа. Спорна и успешна земеделска година на всички

М. Пешовски