Салата мексикански физалис, авокато и пиле / ориз, киноа или др. за вегетарианци/

chicken-salad-4 Съставки:

3 средни по големина физалиса

1 люта чушка

3 стръка зелен лук

½ ч. магданоз

¼ ч. нарязан на кубчета лук

½ ч.л. сол / пипер

сок от 1 лайм

2 големи авокадо или три малки

2 бр. пилешки гърди

½ ч.л. сол

½ ч.л. черен пипер

½ ч.л. чесън на прах

2 бр. чушки червени

 

chicken-salad-3

 

Начин на приготвяне:

 

Измийте физалиса със студена вода и остранете люспите. Лютата чушка, зеления лук и физалиса се омазняват леко със зехтин и се оставя настрана.

 

Срежете горната и долната част от червения пипер, така че да се оформи цилиндър, в който ще напълним салатата. Изчистете отвътре, намажете се със зехтин, сол и черен пипер и оставете настрана.

Пилешките гърди се овкусяват със зехтин, сол, черен пипер и чесън.

В предварително загрята фурна се поставя пилето и върху него всички зеленчуци. Оставете фурната на максимална температура за 6-10 мин., след което я намалете до около 180˚.

Наблюдавайте пилето и зеленчуците, и ако се наложи извадете тези, които вече са приготвени. Лютата чушка и физалиса /инка бери/ ще са готови за около 5 мин., зеления лук за около 3 мин. Физилиса трябва да е омекнал, но не и да се разпада.

След като всичко е готово, поставете червените чушки във фурната и печете докато са леко приготвени, но все още задържат формата си.

След като всичко е приготвено и извадено от фурната оставете да се охлади,а пилето покройте с алуминиево фолио за да се задуши.

Нарежете физалиса, зеления лук и лютата чушка, добавете накъсано на парченца пиле (с големина, която предпочитате), нарязания на кубчета лук, кориандър и лайм. Разбъркайте всичко добре. Едва когато се е охладило пасирайте авокато и го добавете към сместта. Напълнете чушките със салатата, можете да поръсите с магданоз и сервирайте.

Вместо чушки можете да направите лодки от авокадото и да напълните тях.